53.„Са очима изван сваког зла“ у Чачку ће 7. марта 2016. године бити свечано отворено 53. „Дисово пролеће“. Песник „Утопљених душа“ враћа се у завичај у друштву Васка Попе, првог на ђердану гостију Дисових свечаности. Песничка манифестација коју организују Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Одбор Дисовог пролећа почеће изложбом Дисових и Попиних песама исписаних калиграфијом под називом „Далеко у нама“. Радови су настали на радионици у Овчар Бањи 2014. и 2015. године и налазе се у фонду Међуопштинског историјског архива. Аутор изложбе песама које су осим потврђене књижевне вредности сада својеврсни уметнички експонати је Божидар Плазинић. Изложба ће бити постављена у средњем холу Дома културе и отворена до 14. марта. Завесу са 53. Дисовог пролећа у понедељак у 19 часова подићи ће Михајло Пантић, професор Филолошког факултета у Београду, за кога је Дисова поезија на почетку модерног српског песништва. Дисове и Попине стихове казиваће глумци Владимир Јоцовић и Братислав Јанковић.

Прво „Дисово пролеће“ одржано је 13. априла 1964. године пред Дисовим спомеником који се налази у дворишту Народног музеја. О великом завичајном песнику Владиславу Петковићу Дису који је заслужено добио своје „Пролеће“, беседио је Бранко В. Радичевић, а свечаности је присуствовала и Дисова супруга Христина. Гост Другог „Дисовог пролећа“ наредне године био је песник Васко Попа о коме је говорио Миодраг Павловић. Попа је 1965. отворио славодобитничку листу Дисових лауреата иако тада организатори нису додељивали никакво одличје.

После више од пола века Дис и Попа су поново заједно на 53. „Пролећу“ и пред чачанском публиком. Дисове песме из књиге „Утопљене душе“ и Попине из „Мале кутије“ исписивало је калиграфски 24 студената факултета уметности и средњих уметничких школа под руководством професора Ане Богићевић и Лазара Димитријевића, а идеју да Дисови лауреати и на овај начин буду овековечени осмислио је сликар Божидар Плазинић.