Дечија граја, смех и лепо расположење улепшало је запосленима у Библиотеци тмурне октобарске дане. Више од 300 предшколаца, у 17 организованих посета, први пут је закорачило у чаробну кућу књига, и са одушевљењем прелистало неке од најновијих и најлепших издања намењених деци. У инспиративним разговорима са дечијим библиотекарима добили су одговоре на бројна питања, па су тако сазнали ко је био Доситеј Обрадовић, које су животиње рекордери животињског света и у чему, али и како су у средњем веку ницала највећа утврђења и како су била освајана. Пуно питања, још више одговора, али највише песме, осмеха и нових искустава.

IMG_6277

Поред малишана који су били део организованих посета, два чачанска вртића су изразила жељу да се Библиотека бар на један дан “пресели“ у њихове собице. Библиотекари су са задовољством прихватили предлог да наставе акцију “Читам и растем“ коју са успехом организују већ низ година. Малишани јаслене групе вртића “Сунце“ уживали су прелиставајући тактилне и звучне књиге, савладавајући прве речи, репродукујући нове звуке…

IMG_6324 IMG_6344

Васпитачи и библиотекари су уживали у овом дружењу, сигурни да су урадили нешто драгоцено, и да ће се ови двогодишњаци са осмехом присећати свог првог контакта са књигом и Библиотеком. И вртић “Полетарац“ угостио је библиотекаре, а деца узраста три и четири године су, поред читања књига, имали прилуку да погледају луткарску представу, као и да учествују у интерактивном квизу који је за њих припремљен.

DSC_0215

Више од 200 ученика Основних школа “Др Драгиша Мишовић“, “Ратко Митровић“, “Филип Филиповић“ и “Вук Караџић“ узело је учешће у октобарским програмима Градске библиотеке. Неки од њих су свој час српског језика обогатили дружењем са песником Бошком Ломовићем, док су старији основци имали прилику да посете сва одељења ове установе и детаљније се упознају са њеним радом.

slike-026

DSC_0493

Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ већ низ година обележавање октобарске Дечије недеље претвара у празник књиге, читања и смеха. Дружења са најмлађима спонтано су прерасла оквире прве недеље октобра, па је у току целог месеца Дечије одељење Градске библиотеке посетило преко 500 малишана предшколског и основношколског узраста. Деца која су постала чланови велике читалачке породице са нестрљењем очекују нове наслове, које ће запослени у Градској библиотеци за њих изабрати на 60. Сајму књига који се у Београду одржава ове недеље.