Манифестација „Штампана реч” и истоимена изложба на којој је представљена издавачка продукција чачанског краја из 2019. године отворена је 7. фебруара у Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”.

Већ 21. пут Завичајно одељење у сарадњи са локалним ствараоцима, издавачима, штампарима, дизајнерима и свима који учествују у настајању публикације, пружа прилику публици да донесе свој суд о издавачкој продукцији чачанског краја из протекле године.

На овогодишњој изложби, чији аутор је библиотекар Тијана Бежанић, заступљено је 49 издавача који су објавили 274 монографске и 31 серијску публикацију. Осим књига и часописа, на 30 плаката представљени су и неки од догађаја из 2019. године који су чинили богату културну понуду Града Чачка.

Аутор изложбе, библиотекар Завичајног одељења, Тијана Бежанић је поздравила присутне и захвалила издавачима, ауторима и свим другим појединцима који су се одазвали позиву и доставили своја издања, чиме су испунили законску обавезу о достављању локалног обавезног примерка. „Након прегледања прошлогодишње издавачке продукције, уочићете да је она у бројном смислу сиромашнија, али охрабрује чињеница да књиге и периодика по квалитету садржаја, темама, оригиналности и графичкој опремљености надилазе локалне оквире и могу наћи читалачку публику било где у Србији или иностранству”, истакла је она.

Током  програма додељена су и два важна признања. Награду „Исаило А. Петровић”, за најбоље ликовно-графички опремљену публикацију у Чачку у 2019. години, жири је доделио дизајнеру Милошу Вуку Алексићу и илустратору Кости Миловановићу за роман „Птица на ветар” ауторке Весне Алексић који је објавила ИК „Пчелица издаваштво”.

Овогодишњи жири чинили су Милош Стојић, Ивана Кнежевић и Снежана Савић, председник, која је прочитала одлуку и образложење. „Књижевно дело Весне Алексић испунило је све критеријуме једног савременог дела, прошараних серијом феноменалних илустрација Косте Миловановића, који је, кроз јединствен стил илустровања, успео да оствари везу са конкретном мишљу и сензибилитетом наратора. Све то је дизајнерски заокружено захваљујући Милошу Вуку Алексићу који је уклапањем боја, знакова, текстова и илустрација успео да на најбољи могући начин пренесе поруку крајњем кориснику.” Жири је похвалио и Данијелу Чеперковић и ученике одељења IV/5 ОШ „Вук Караџић” за графичко обликовање и илустрације књиге „Поскакујући у свом стилу” у самосталном издању Марине Спасојевић из Чачка.

Награда „Даница Марковић” за издавачки подухват 2019. године додељена је издавачима Институту за књижевност и уметност из Београда и Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” из Чачка за публикацију „Прилози за поетику Бранислава Петровића”.

У образложењу жирија који су чинили Милица Баковић, Гордана Домановић и Дејан Ацовић (председник) између осталог се каже: „Унутар академски сведених корица ове публикације, која као да је објављена у Лајдену или Кембриџу, налази се читав венац доживљаја и корисних упута, сигнала на путу друговања – које није краткотрајно нити ad hoc временски одређено – са делом Бране Петровића”. Жири је посебно похвалио монографије: „Драган Ћирковић : 1909 – 1976”, у издању Завичајног друштва „Чачани” и Легата „Драган Ћирковић”, те „Манастир Свето Вазнесење” у издању манастира Вазнесење коју је приредила Јелена Кужетић.

Изложбу „Штампана реч 2019” отворио је књижевник, новинар и публициста Миладин Вукосављевић. Он је у надахнутој беседи између осталог рекао: „Књига нам је и претходница при опирању јаловом наплаву: она нам је и ослонац, и свежина – прадревна чистота овоземаљска, прочишћење и просветљење! Управља нас и подучава мудрости, али и мири са сопственом суштином!”

У музичком делу програма наступио је Дејан Крсмановић Трио.