На конкурс за литерарне радове ученика основних школа, расписан у оквиру 57. Дисовог пролећа, најмлађи аутори Моравичког округа  послали су 148 поетских и прозних текстова. Учествовали су ученици из 16 основних школа: „Милица Павловић”, „Филип Филиповић”, „Др Драгиша Мишовић”, „Вук Караџић” и „Свети Сава” из Чачка, „Владислав Петковић Дис” из Заблаћа, „Татомир Анђелић” из Мрчајеваца, „Ђенерал Марко Ђ. Катанић” из Бреснице, „Свети Сава” из Горњег Милановца, „Иво Андрић” из Прањана, „Сретен Лазаревић” из Прилика, „Академик Миленко Шушић” из Гуче и издвојеног одељења из Ртију, „Горачићи” из Горачића, „Котража” из Котраже и „Милан Благојевић” из Лучана.

Жири који је радио у саставу: Зорица Ђаковић (ОШ „Владислав Петковић Дис”, Заблаће), Драгана Мијушковић, (ОШ „Др Драгиша Мишовић”, Чачак) и Бојана Никшић, (ОШ „Милица Павловић”, Чачак), донео је следећу одлуку:

 Резултати Конкурса за литерарне радове ученика основних школа МО

Млађи узраст – поезија

Прва награда, Павле Јанковић II разред, ОШ „Милан Благојевић” Лучани

Друга награда, Милица Цогољевић,  III разред, ОШ „Горачићи” из Горачића

Трећа награда, Ирена Славковић, IV разред, ОШ „Академик Миленко Шушић”, Рти

Млађи узраст – проза

Прва награда, Андрија Ћировић, III разред, ОШ „Милица Павловић” Чачак

Друга награда, Вера Радовановић, I разред, ОШ „Др Драгиша Мишовић” Чачак

Трећа награда, Николина Миљић, IV разред, ОШ „Котража” из Котраже

Старији узраст – поезија

 Прва награда, Јована Шарковић, VII разред, ОШ „Свети Сава” Чачак

Друга награда, Урош Тишма, VII разред, ОШ „Др Драгиша Мишовић” Чачак

Друга награда, Наталија Богдановић, VIII разред, ОШ „Владислав Петковић Дис” Заблаће

Трећа награда, Дуња Крнетић, V разред ОШ „Татомир Анђелић” Мрчајевци

Трећа награда, Сања Чоловић, V разред, ОШ „Др Драгиша Мишовић” Чачак

Старији узраст – проза

Прва награда, Срна Лечић, VIII разред, ОШ „Милица Павловић” Чачак

Друга награда, Андреа Икодиновић, VIII разред, ОШ „Академик Миленко Шушић”, Гуча

Трећа награда, Ема Кос, V разред, ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић” Бресница

С обзиром на то да су радови писани на различите теме и да су их слали ученици и нижих и виших разреда основних школа МО, жири није имао лак задатак да у мноштву тематски, мотивски и стилски различитих песама и састава издвоји најбоље.

У млађем узрасту песма „Мој кревет” и прозни текст „Прича о три мрава” су се издвојили својом оригиналношћу, маштовитошћу и ведрим погледом на свет у коме су чуда могућа, те су заслужили да буду првонаграђени.

Другонаграђени и трећенаграђени поетски радови бавили су се тематиком школе из снова и живота на селу, а у категорији прозе погледом на живот током изолације и пријатељством.

За старији узраст у категорији поезије првонаграђена песма осликала је „Причу из мог краја”, док су другонаграђени аутори писали о бескрају и сећању. Мотиви љубави и реке родног краја су инспирисале ученице које су освојиле трећу награду. „Разговарамо као што разговарају очи”, је најбољи прозни рад, а другонаграђени текст гледао је „Из микрокосмоса зенице у бескрај свемира”. Жири је код треће награде застао, јер је то био „Тренутак кад свет стане”, а такође је похвалио поетски рад Сузане Радоњић и прозни рад Александре Никитовић, ученица VIII разреда ОШ „Сретен Лазаревић” из Прилика.

Највећи број послатих радова на овогодишњи конкурс пристигао је из основних школа „Академик Миленко Шушић” из Гуче, издвојено одељење Рти и „Сретен Лазаревић” из Прилика, што је жири посебно нагласио.

На конкурс за литерарне радове ученика средњих школа, који је пратио 57. Дисове свечаности, стигла су 84 рада из шест средњих школа Моравичког округа. Писали су ученици: Гимназије, Економске и Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, Гимназије из Ивањице, Средње школе „Драгачево” из Гуче и Гимназије „Таковски устанак” из Горњег Милановца.

Жири професора српског језика и књижевности који су чинили: Илинка Оцокољић (Гимназија, Ивањица), Наташа Николић (Гимназија „Таковски устанак”, Горњи Милановац) и Јелена Ружић (Прехрамбено-угоститељска школа, Чачак) донели су следећу одлуку:

Резултати Конкурса за литерарне радове ученика средњих школа МО

Поезија

 Прва награда, Смиља Пацић, III разред, Гимназија Ивањица

Друга награда, Мина Поломац, IV разред, Гимназија „Таковски устанак” Г. Милановац

Трећа награда, Ирена Вучковић, II разред, Прехрамбено-угоститељска школа, Чачак

Трећа награда, Емилија Марковић, IV разред, Гимназија Чачак

Проза

Прва награда, Софија Димитријевић, IV разред, Гимназија Чачак

Друга награда, Матија Милићевић, III разред, Гимназија Ивањица

Трећа награда, Јована Вујичић, IV разред, СШ „Драгачево” Гуча

У тананом поетском свету ученика средњих школа доминирала су осећања слутње, љубави, сете. Поступком интроспекције млади аутори су се загледали у себе и сопствене недоумице претварали у генерацијске. Првонаграђена песма насловљена је Дисовим стиховима „Али слутим, а слутити још једино знам”, другонаграђена песма „Жута и црна”, и трећенаграђене „Време је да се одвикнем” и „Шумови на срцу” потврђују квалитет поетског сензибилитета ове генерације.

Најбољи прозни текст „Перо” издвојио се квалитетом и оригиналним стилом приповедања, а млади човек се „усуђује се да каже” оно што мисли што је и парафраза другонаграђеног рада. Круг награђених се затвара позитивном мишљу „Ветар шара твоје зенице”.

Жири је похвалио два поетска рада која су написали Немања Гогић из Гимназије „Таковски устанак”, Г. Милановац и Теодора Даниловић из ивањичке Гимназије, док је за прозни рад посебно похваљена Кристина Обрадовић из СШ „Драгачево” из Гуче.

А жири је нагласио да је највећи број радова приспелих на конкурс био из горњомилановачке и ивањичке Гимназије.

Ауторима најбољих радова награде ће бити додељене у другој половини јуна у Дисовом завичају.