Градска библиотека  „Владислав Петковић Дис“  тренутно има четири огранка, који су смештени у селима Прељина, Мрчајевци, Пријевор и Заблаће. У овим одељењима данас се налази преко 20.000 књига.

Библиотека у Прељини отворена је одмах после Другог светског рата, али након неколико година долази до прекида рада овог библиотечког стационара. Захваљујући залагању наставника Мирослава Јовановића огранак у Прељини  је поново отворен 1964. године. Већ  пуних четрдесет година овај огранак Градске бибиотеке „Владислав Петковић Дис“ својим радом (сваког петка) успешно задовољава потребе бројних чланова. Данас је ова библиотека смештена у Дому културе, у књижном фонду налази се 4.500 књига, а учлањено је 200 читалаца међу којима су најбројнији ђаци и деца предшколског узраста.

Заједничком сарадњом мештана и просветних радника шездесетих година прошлог века, омогућено је отварање библиотеке „Мишо Гајевић“ у Мрчајевцима. Ова књижница је радила као Општинска библиотека све до 1977. године када је припојена Градској библиотеци у Чачку. Данас је библиотека у Мрчајевцима огранак Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Ово одељење смештено је у две просторије Дома културе, има 10 читалачких места и услуге својим корисницима пружа два пута недељно (понедељком и четвртком). Књижни фонд располаже са 8.000 књига, а учлањено је 300 читалаца. Захваљујући подршци Министарства културе за Савиндан 2010. године свечано је пуштен у рад Интернет клуб у огранку Мрчајевци, где чланови Библиотеке бесплатно могу да користе интернет на два рачунара са штампачем. Контакт телефон 801-050.

У селу Пријевор још 1934. године постојала је Народна библиотека и читаоница, која је радила до почетка Другог светског рата. Након ослобођења мештани села Пријевор отварају библиотеку која је радила до 1963. године. После дванаестогодишње паузе овај огранак поново почиње са радом, а у току 1985. године добија посебне просторије у обновљеном Дому културе. У лето 1995. године библиотечки стационар је затворен  и тек  2002. огранак је реновиран и поново отворен. Библиотека у Пријевору, као огранак Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, ради четвртком, има око 3.000 књига и 200 чланова

У Заблаћу је библиотека постојала пре Другог светског рата, међутим као и остали библиотечки стационари и она је у току рата била затворена. Тек 1965. године ова библиотека поновопочиње са радом, али отежани услови за рад, неадекватне просторије, мали број књига и корисника допринели су да се 1984. године ово одељење затвори. Скоро 20 година родно место песника Владислава Петковића Диса није имало библиотеку. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је за Савиндан 2003. године у Заблаћу отворила свој четврти, а уједно и најлепши огранак на територији чачанске општине. Библиотека је смештена у просторије тек изграђеног Дома културе, ради уторком и средом, има 10 читалачких места, у њеном књижном фонду налази се 3.256 књига, а тренутно је учлањено 400 корисника. Захваљујући подршци Министарства културе у марту 2010. године свечано је пуштен у рад Интернет клуб у огранку Заблаће, где чланови Библиотеке бесплатно могу да користе интернет на два рачунара са штампачем. Контакт телефон 5813-484.