ДИСУ У ГОСТИМА

Приређивач: Драган Хамовић

Издавач: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2013.

ISBN 978-86-83375-65-3

Број страна: 271

Повез: Тврд

Писмо: Ћирилица

Цена: 1200 динара

Из богате заоставштине манифестације „Дисово пролеће“ (1964 – 2013), Драган Хамовић издвојио је беседе и интервјуе добитника Дисове награде у једно поглавље,  у другом је приредио шта су о поезији пред Дисовом бистом у Чачку говорили истакнути српски песници, а у трећем дао критички суд о пробраним Дисовим гостима, све скупивши под наслов „Дису у гостима“. Књига је објављена поводом пола века Дисових свечаности и преставља велики допринос за биографију и библиографију песника 20. и 21. века. Објављени су беседе и интервјуи 34 лауреата као и 21 слово о поезији које су изрекли савремени песници. Књигу „отвара“ беседа Бранка В. Радичевића изговорена 13. априла 1964. године на првом „Дисовом пролећу“ а беседнички низ започиње Милош Црњански. Забележене су беседе и разговори са: Душаном Матићем, Скендером Куленовићем, Душаном Костићем, Стеваном Раичковићем, Иваном В. Лалићем, Бориславом Радовићем, Александром Ристовићем и бројним другим лауреатима.

Прво слово о поезији изрекао је 1974. године пред бронзаним песником Бранислав Петровић а своје поетике образложили су и Гојко Ђого, Слободан Ракитић, Драгомир Брајковић, Радослав Петковић, Иван Негришорац, Бојана Стојановић Пантовић, Владимир Јагличић, Гојко Божовић и многи други.

„Сви који су долазили Дису у госте били су у прилици да преберу сопствено песничко искуство али и да се одреде преме Дису, мистичном домаћину, који их ничим корумптивним није могао обавезати. Свако је читао и, легитимно, код Диса препознавао и учитавао своја значења“, напомиње приређивач Драган Хамовић.

Како поручити публикације

Публикације се могу наручити мејлом (biblioteka@cacak-dis.rs), телефоном 032-340-960 или факсом 032-223-608.
Библиотека није у систему ПДВ-а.
Уплату извршити на жиро рачу 840-17668-86
По уплати публикације се шаљу пост експресом на терет наручиоца или препорученом пошиљком.