Zivot-je-uvek-u-pravuЗахваљујући богатом читалачком искуству, изузетном књижевном укусу и приређивачком раду књижевнице Љубице Арсић, читаоци су до сада имали прилику да уживају у изузетним тематским антологијама приповедака, које је у едицији Таласи објавила издавачка кућа Лагуна. Поред избора приповедака под насловом Овако је почело, међу чијим корицама су приповедна остварења српских аутора посвећенa Грчкој, које је одабрала заједно са Дејаном Михаиловићем, Љубица Арсић је приредила и веома занимљиве и инспиративне изборе светских прича које su инспирисана породичним животом, одрастањем, морем, животињама, љубављу. Сви њени избори потврда су да нема великих и малих тема, већ да, на радост читалаца, постоје само изузетни приповедачи и они који то нису. То доказује и антологијски избор насловљен Живот је увек у праву, који је књижевница сачинила од тридесет девет прозних остварења различите дужине, насталих на различитим светским језицима, у међусобно удаљеним поднебљима и временима.

Ову књигу посвећену радости, чине бриљантна остварења књижевника који се особеностима свога писма издвајају из многогласја светске прозе, међу којима су Марк Твен, Вирџинија Вулф, Габријел Гарсија Маркес, Вилијам Тревор, Исак Бабељ, Рајнер Марија Рилке, Јасунари Кавабата, Богумил Храбал, Марио де Андраде, Маргерит Дирас, Рејмонд Карвер, Дени Тилинак, Џон Апдајк, Константин Паустовски, Људмила Петрушевска и многи други. Говорећи о самом процесу приређивања овог избора, Љубица Арсић истиче: … Учинило ми се да ће у мору трагичних прича којима обилује целокупна књижевност бити веома тешко наћи оне које сјаје пуноћом живљења и оним судбоносним оптимизмом којим одишу појединачне судбине. Мој захтев није био да читаоцима предочим јефтине приче са лажним сентиментом и вештачким усхићењем, којима су нафиловане све продаваније рецептуре за срећну удају, успешан порођај и вечну верност у љубавној вези, већ оне које живот и нас у њему сликају у пуноћи доживљаја, у страсти која милује али може и да посече попут оштрице бријача. Наравно, то полази за пером само изузетнима. Ко су они, сазнаћете кад прочитате ову књигу и заиста се уверите да је живот, ма какав био, увек у праву.

Свака од приповедака коју је Љубица Арсић одабрала, јесте врхунски реализован покушај да се у речи ухвати лепота испуњеног тренутка или да се опише неко од небројено много значења, које у различитим људским добима или животним ситуацијама, има реч радост. Уколико нам се учини да смо оно што је за нас она значила заувек заборавили, лакше ћемо осветлити густу таму држећи ову књигу у руци. Из сваке од ових прича, као зрак кроз тмину, до читаоца допире уверење да је живот увек и беспоговорно у праву. Најбоље од свега што можемо да учинимо, јесте да се помиримо са њим, да га читавим својим бићем заволимо и једноставно да га – живимо.

 

Оливера Недељковић