Veliki-rat---Aleksandar-Gat„Велики рат“ Александра Гаталице је роман о највећем историјском преокрету на почетку 20. века – Првом светском рату. У овом веома сложеном роману преплићу се две равни приповедања, једна привидно реална коју аутор гради на основу поузданих извора, и друга са елементима магијског реализма. Кроз пет поглавља романа: 1914 – Година патолога; 1915 – Година трговца; 1916 – Година краља; 1917 – Година цара; 1918 – Година криминолога, аутор прати судбину више од 70 ликова не дозволивши ниједном да буде главни лик, нити носилац радње. Роман Велики рат се може схватити као прича о крају једне епохе у којој је сам Велики рат – главни лик.

Гаталица прати Први светски рат од почетка, када су на обдукциони сто др Граха у Сарајеву стигла важна тела надвојводе Франца Фердинанда и његове супруге, па до краја, а кроз призме стварних и фиктивних ликова са свих зараћених страна. Кроз кратке наративе пратимо судбине Гавре Црногорчевића, фабриканта идеалина (Србија), Мехмеда Граха, сарајевског патолога (Аустроугарска), Фрица Крупа, цепелинисте (Немачка), Сергеја Честухина, неуролога (Русија), Мехмеда Илдиза, трговца зачинима (Турска) и многих других – уметника, војника, шпијуна, царева и краљева. Обликујући незаборавне епизоде, аутор „Великог рата“ држи читаочеву пажњу од прве до последње странице.

Александар Гаталица се као аутор појавио 1993. године са романом „Линије живота“ и до сада је објавио једанаест романа и збирки приповедака који су преведени на десет језика. Гаталица је познат и као преводилац са античког грчког, као музички критичар и драмски писац. Овај вишеструко талентовани аутор је за писање свог последњег романа потрошио четири године, сабирајући сва своја искуства и вештине, труд и знање, па није ни чудо што је „Велики рат“ нашао пут до срца читалаца, али и до две престижне награде књижевне критике. Као најбоље романескно остварење у 2012. години роман „Велики рат“ Александра Гаталице добио је Нинову награду и Награду „Меша Селимовић“.

                       Марија Радуловић