Velika-kneginjaДве владарске лозе спојене су у крви јунакиње ове књиге: Викторија Мелита од Кобурга, звана Даки, унука је краљице Викторије, по оцу Енглескиња, по мајци Рускиња, из царске лозе Романових. Даки је близак сведок историјских догађаја, живота личности које су обележиле крај 19. и почетак 20. века, сјаја и беде европских дворова и високог друштва. Млада девојка од ране младости окружена је дворским сплеткама и намештаљкама, дволичном понашању, прељубама, лажима, заверама које стоје у позадини владарских породица Европе и Русије, она прича о животу баке Викторије, енглеског племства, али и царске породице Николаја Другог Романова, Распућину, бољшевичкој револуцији и Керенском, бегу из запаљеног Петрограда у Финску и Француску, где ће поделити избегличку судбину малобројних преживелих Романова. Њен син, Владимир Кирилович Романов, записаће у Мадриду 1954. године ово: „Родио сам се 30. авгиста 1917. године у Боргу у Финској. Моји родитељи, велики кнез Кирил Владимирович и велика књегиња Викторија Мелита, побегли су тамо с мојим сестрама Машом и Киром када су се у Русији бољшевици успели на власт. Надали су се да ће то бити привремено решење“…  

Даки и Кирил су истините личности, тј. послужили су ауторки као модел, као што је и њена баба краљица Викторија, сестра Миси, удата за румунског краљевића, мајка будуће српске краљице Марије, цар Николај и царица Сани са кћеркама и болесним царевићем Алексејем, као и Ерни, велики војвода од Хесена.Њена мајка и баба краљица одлучиле су да Даки удају за Енрија од Хесена, као што су то чинили и у другим случајевима. Кирил Владимирович Романов, који је запео за око младој девојци, по њиховом мишљењу није био добра прилика. И са једним и са другим младићем Даки је била у крвном сроству, али то није била препрека. Енри је такође пристао на брак из дужности, обезбеђења потомства, дуга народу, мада је имао других склоности о којима су сви знали осим младе супруге. Сазнавши горку истину и после смрти кћерке Ели, Даки се окреће Кирилу Владимировичу, првој симпатији. Упркос противљењу најближих, чекању на развод што је било непримерено за високо друштво, повољан тренутак за нови брак, Даки и Кирил су младалачку љубав на крају крунисали браком.

Викторија Мелита није типична припадница високог друшта, није се уклапала у шаблоне: бори се за љубав, слободан избор, прелази да живи у Петрограду, сведок је дворских дешавања и стања у руској престоници, атмосвере која је владала на двору Романових где је непожељна јер је царица била рођена сестра војводе од Хесена и није јој праштала развод од њеног брата. Даки даје верне слике племства, сплетки, царичиног страха за пород и наследника који је боловао од хемофилије, коју је она донела у брак и неодлучности цара Николаја у кључним догађајима за земљу.

Ово је Дакина прича о љубавима, издајама, револуцији, успону и паду високог друштва у Русији, свим лица револуције, злочинима бољшевика према немоћној царској породици… Ова књига „отвара“ многа непозната поглавља и вредна је читања.

                                                     Даница Оташевић