U-vreme-cudaШпански роман У време чуда, написан и објављен 2006. године представља право ремек дело прве декаде новог миленијума.  Марта Ривера де ла Круз (1970) позната је читалачкој публици у Србији по романима Човек који је измишљао приче и Хотел Адмирал. Ова изузетна списатељица представљена је чачанској публици у мају 2011. године, на свом првом гостовању у нашем граду, романом Човек који је измишљао приче, а две године касније издавачка кућа Дерета објављује роман У време чуда,  који је шест година након објављивања  у Шпанији преведен на српски језик.

Сеселија проживљава личну и породичну драму, тешко подносећи губитак мајке и емотивног партнера. Молба коју јој упућује пријатељица из Њујорка  односи се на обилажење старијег човека и бригу о деки  Силвију, који чува најскривеније породичне и државне тајне  које никада ником  нису откривене. О Силвијевом двоструком животу шпијуна, ловца на нацисте, животу у Франковој фашистичкој Шпанији,  предратним путовањима у Пољску и Чешку његова породица мало зна. Сесилија ће упознати чудесан свет пољских Јевреја, чувених виолиниста, причом ће јој бити приближена монструозна дешавања у варшавском гету и  аустријском логору Матхаузен, прљави свет антисемита који у Шпанији и Италији помажу нацистима да стигну до Јужне Америке и избегну руку правде. Силвијево пријатељство са црнцем Илајом и Јеврејима страдалим у логору, тајна је за министарство за које ради у послератној Шпанији, која има много симпатија према одбеглим злочинцима Трећег Рајха.

Паралелно са причом овог изузетног човека тече  унутрашња драма   и настојање главне јунакиње да преброди бол и празнину која је у њој остала након што је после две године борбе њена мајка изгубила битку са карцономом костију. Сесилија нам приповеда о свом животу, неизмерној љубави према мајци, животном разочарењу у партнера, а  њена  прича уско је  повезана са Силвијевом  и њихове личности  имају много додирних тачака,  даривајући  нам потресну слику  патње кроз које ова два судбински спојена бића пролазе.  Сесилија ће након вишенедељног слушања Силвијеве приче открити да му помаже да са неким подели тајне и скине део терета успомена, а  некадашњи ратник и шпијун  ће  на дирљив и топао начин отворити нове видике младој жени, која мора да настави са својим животом чувајући у себи вредности које су и њеном саветодавцу омогућиле да доживи дубоку и мирну старост.

                                                       Душица Брковић