Кратак роман данске ауторке Лоне Херслев Туга и камповање изашао је као први у едицији Торов чекић издавачке куће Чекић из Београда. Млада ауторка Лона Херслев је дипломирала дански језик и књижевност, пише поезију и прозу од 2001. године, бави се и музиком, а публика у Србији има први пут прилику да је чита. Добила је Награду Јите Боберг за прозу и Награду Микаела Струнгера за поезију, док је роман Туга и камповање био у најужем избору за награду Другог програма данског радија за роман године.

Радња романа Туга и камповање одвија се у једном једином хладном новембарском дану 1985. године у данском селу Лекеу. Ауторка нам разоткрива слику живота у данској провинцији, учмалу и пуну зебње, емоционалне и егзистенцијалне. Лоне Херслев нам прича причу о пет ликова међусобно повезаних породично или пословно чије се чежње, љубави, снови или чамотиња међусобно преплићу, али и сударају. Ово је прича о љубави и њеном крају, тј. распаду везе . Ликови у роману улазе у преваре борећи се на тај начин против конвенционалности, против учмалости. Они бирају особе за које верују да им могу пружити оно што им недостаје, узбудљиво и ново, комадић слагалице који им недостаје. Међутим, баш као што је научно доказано да људи који залутају у простору заврше тако што иду у круг и дођу на почетно место, тако се и ликови овог романа врте у круг, залутали у сопственом животу.

Ауторка нас кроз причу води дискретним, сугестивним стилом тежећи језичкој прецизности. Она брижљиво бира детаље у приказивању живота јунака у роману, тј. сваки детаљ има симболичку улогу. На тај начин, Лоне Херслев гради сложен механизам приче о еротским преступима и егзистенцијалној казни.

Ако желите комбинацију Госпође Бовари, Четири годишња доба Ерика Ромера и Булевара звезда Дејвида Линча, онда у рукама држите прави роман!

                                       Марија Радуловић