Trenutak-srece“Пријатељ је поклон који самом себи дајеш“. Ова реченица са колачића среће послуженог у једном ресторану у Отави,Бартоломју Нилу, главном јунаку романа “Тренутак среће“, представља ванвременску мудрост, али и откриће до кога Нил долази после неочекиваних промена у свом животу. Реч је о најновијем роману Метјуа Квика, савременог америчког аутора, чија су дела преведена на двадесет осам светских језика, и за која је понео бројна књижевна признања, укључујући и PEN/Хемингвеј награду. По његовом роману “У добру и злу“ снимљен је филм овенчан наградом “Оскар“, са Робертом де Ниром у главној улози.

Бартоломју Нил је типичан представник савременог америчког друштва, по сопственим речима “дебео и неспособан за било какав посао и за нормалне емоције“, у касним тридесетим годинама, одрастао без оца, који према мајчиној причи одавно више није жив. Нил је послушан син који негује тешко оболелу мајку, и испуњава јој жеље, без имало критичког размишљања о њеним поступцима. Када га у последњим данима живота, после одгледаног филма “Згодна жена“ ослови са “Ричарде“, остаје збуњен и тужан што она губи здрав разум, а тек после њене смрти налази објашњење за њено понашање, или бар тако мисли. Када после њене сахране, очајан и емотивно дезорјентисан, у комоди своје мајке налази писмо-позив добротворне организације познатог глумца Ричарда Гира, на бојкот Олимпијаде одржане у Пекингу 2008. године, Бартоломју мисли да је нашао објашњење. Он схвата да је то формално писмо, потписано од стране глумца кога је обожавала, његовој мајци дало за право да мисли да њен идол зна за њу, да јој се лично обратио, а како је целог живота била склона самообмани, изградила је причу о Ричарду који ју волео, и живела ту “романсу“. Да би себи помогао и објаснио мајчину намерну заблуду, Нил пише бројна писма глумцу Ричарду Гиру, у којима га криви за понашање своје мајке, а читалац прати исповест његовог паралелног живота и душевних ломова. У већем броју писама Нил помиње свештеника Макнамија, мајчиног исповедника и породичног пријатеља, коме није знао име. Када у необичним околностима сазнаје да је и његово име Ричард, Нил открива невероватну истину! Истовремено упознаје маштовиту Елизабет, девојку коју назива “Библина“, јер волонтира у библиотеци, а њена тужна животна прича брзо их зближава.

Да ли ће и како Бартоломју сазрети и научити да самостално живи, и да ли је Елизабет онај поклон који он самом себи жели да поклони, читалац ће сазнати из последњег писма адресираног на холивудску звезду, Ричарда Гира.

                                                                                                                     Дубравка Илић