Traka-boje-lavandeКњижевница Хедер Берч живи на јужној обали Флориде, где је смештена радња њеног романа „Трака боје лаванде“ и за који је, као и за све претходне објављене од 2012. године, добила похвале престижних америчких листова.

Од прве странице дела пред читаоцем се ређају слике које ауторка боји плаветнилом неба и мора, и зеленилом палминих листова на сланом поветарцу. У овако идилично окружење бескрајних плажа југа Флориде, главна јунакиња романа Адријен Картер, досељава се из хладног Чикага и после тешких дана развода брака, покушава да нађе топлину и преко потребни мир. Купујући стару викторијанску кућу на плажи, Адријен и не слути да је донела одлуку не само о томе где ће живети убудуће, него и којим ће правцем њен живот кренути. Храброст да сама почне реновирање огромне грађевине, и њен истраживачки дух натераће је да по олујној вечери, без струје и под светлошћу батеријске лампе, на тавану открије свежањ писама. Прегледајући их, установила је да су упућена младој девојци Грејс, која је живела управо у тој кући, и можда седела на истом месту и читала их! Писма је писао младић, војник који се борио у Другом светском рату, и који је најтеже дане и недаће ратног хаоса преживљавао захваљујући томе што Грејс постоји, што га воли и нежним речима му даје снагу да издржи. Узбуђење што држи у рукама писма писана пре више пола века, смењује сазнање да је младић потписан као Вилијам Брајант жив, да је њен комшија на дугој плажи, да му је надимак Декица и да има више од осамдесет година.

Међутим, Адријен из писама дознаје и да Вилијам познаје и Сару, Грејсину млађу сестру, коју редовно поздравља. Убрзо потом, радећи у кући, испод степеништа налази вешто скривену кутију у којој су писма увезана траком боје лаванде, и која су намењена војнику Брајанту, али непотписана.

Ко је писао та писма, и какву тајну крију више од пола века, како ће протећи њен први одлазак у кућу Декице Брајанта, који живи са унуком Вилом, тридесетогодишњим банкарским службеником, и да ли ће Адријен после разочарања наћи мир и љубав, и за себе и за све који чекају шансу за срећу?

Ауторка даје одговоре преплићући причу о прошлости и садашњости, која читаоца наводи на размишљање о вечним темама љубави и судбине у људским животима.