sve_sam_fin_svet_robert_vajРоберт Вајше потиче из угледне списатељске породице јеврејског порекла. Рођен је 1970. године у Амстердаму, студирао је социологију и американистику на Амстердамском универзитету. Поред романа Све сам фин свет, прошле године у Холандији је објавио и свој други роман Драги пријатељу.

Својим првим романом Све сам фин свет холандски публициста и новинар Роберт Вајше је жестоко узбуркао јавност у Холандији. Поменути роман је оспораван и критикован али упркос томе награђен је са две књижевне награде, екранизован је и до сада је доживео чак тридесет издања.  Аутор у свом роману отворено говори о верској, социјалној и расној нетолеранцији у Амстердаму и управо због отвореног и непристрасног говора о овом, можда последњем табуу у Холандији, Вајше изазива велику нетрпељивост и бес различитих припадника етничких група о којима пише. Централана тема романа је прича о сталном неспоразуму и нетрпељивости између богатих староседелаца белаца и страних досељеника које Холанђани називају алохтони. У роману се покреће и питање сазревања младих, говори се о мукама адолесцената у тражењу сопственог идентитета у времену када су захваљујући медијима и интернету све информације надомак руке, па млади добијају привид да им и у животу све може бити доступно што ствара велику конфузију у њиховим главама и њиховим животима. Ову озбиљну причу аутор је обојио специфичним хумором и иронијом, а духовити и кратки дијалози који се провлаче кроз читав роман само су наизглед безазлени и необавезни.

Као искусни и награђивани новинар Вајше је годинама прикупљао грађу и истаживао теме које су присутне у његовом роману, а саму приповест је сместио у два света које је добро познавао. Један је свет, како сам писац каже, онај у коме је рођен и из кога потиче и главни јунак Давид, а други је онај свет који је писац непосредно доживео, ипак ово није аутобиографски роман већ прича о сложеним односима између ова два различита света.

                                                        Биљана Раичић