Џонатан Сафрон Фор - Све је осветљеноЏонатан Сафран Фор, Све је осветљено, Геопоетика 2011.

Џонатан Сафран Фор је млади амерички писац рођен 1977. године. До сада је објавио три романа: „Све је осветљено“, „Необично гласно и невероватно близу“ и „Дрво кодова“. Његов први роман „Све је осветљено“ убрзо након објављивања појавио се на међународним листама најбољих књига. Поменути роман је награђен и са неколико престижних награда за књижевност и објављен је у преко двадесет земаља света. Роман је и адаптиран у истоимени играни филм. Форов првенац код нас је објављен у издању „Геопоетике“, 2011. године и како то већ доликује иновативним делима, одмах је поделио и публику и критичаре на оне који га неумерено осуђују и оне који га на исти начин хвале.

Александру Перчову, младом Украјинцу опчињеном Америчком поп културом, строги отац наређује да викенд проведе као туристички водич и преводилац једном младом америчком Јеврејину, који долази да посети село Трачимброд како би пронашао и истражио породичне корене. Необични туриста и несвакидашњи младић опчињен прошлошћу, путује у Украјину како би се захвалио  Аугустини, жени која је његовог деду спасила од нациста. Наоружан бројним копијама једине Аугустинине фотографије и гомилом кутија Марлборо цигарета, јер је негде прочитао да је у Украјини цигарета набоља најпојница, Џонатан Сафран Фор стиже у потпуно непознату земљу. У Одеси га дочекује Алекс „стручни“ преводилац, чије језичке заврзламе константно изазивају смех код читалаца. У овој авантури, као возач до Трачимброда, Џонатану и Алексу се придружује и Алексов деда, сетни старац који тврди да је ослепео након женине смрти, као и његов пас водич Сејми Дејвис Јуниор Јуниор, чија је једина преокупација жвакање властитог репа. Опис њиховог путовања кроз опустошени крајолик „транзицијске“ Украјине, повремено пресецају поједина поглавља из књиге коју Џонатан пише о својим прецима и Алексова писма, која су заправо одговори и коментари на одломке Форове породичне историје.

„Све је осветљено“ је заправо роман о трагању за људима, осећањима, времену и местима која више не постоје, за скривеним истинама које прогоне сваку породицу, ово је роман о танким нитима које повезују прошлост и садашње време. Попут Форових главних јунака, на крају читања романа, схватимо и помиримо се са тим да неке ствари једноставно нису у нашим рукама.

Биљана Раичић