Snezno-deteПрвенац америчке книжевнице Ејовин Ајви инспирисан је дирљивом руском бајком Сњегурочка, заснованом на неутаживој родитељској чежњи за рођењем детета и нади да ће њихова жеља бити услишена. Туга због немогућности да искрена љубав буде продужена и оваплоћена на највеличанственији начин, прожима читава бића јунака ове очаравајуће бајке и чини да дете начињено у безазленој игри оживи. Полазећи од сижеа ове бајке, ауторка Снежног детета исписује болну причу о средовечном, бездетном пару Џек и Мејбел. Двадесетих година протеклог века, они се селе у сурове, али прелепе пределе Аљаске, покушавајући тако да побегну од туђе безобзирне среће и још безобзирније радозналости. Обоје се потајно надају да ће, у беспоштедној и једноличној борби за опстанак, успети да умакну властитом болу и празнини која временом постаје све дубља.

Навикавајући се на живот без људи, у тишини и белини, једне ноћи, баш као у бајци уз коју је главна јунакиња Мејбел одрастала, начиниће и нови насељеници севера прелепу девојчицу од снега. Њихови једноставни и радом испуњени дани, до тада окренути пуком преживљавању, заличиће на чаролију. У годинама које ће уследити после тог, наизглед сасвим неважног тренутка, непрекидно ће се смењивати стварно са иреалним: у беспутним и леденим пределима, појављиваће се ниоткуд,  тајновита и плаха, лепа и белопута девојчица необичног имена − Фаина. Мејбелину тежњу да се приближи тајанственом, маленом и дивљачном бићу, да га припитоми својојм нежношћу и благошћу, малобројни, трезвени и добронамерни становници из околине тумачиће као лудило које неретко код сензибилних људи изазивају самоћа и ледени бескрај, али ће се и сами уверити да снежно дете заиста постоји. То сазнање значиће и потпуни преображај сваког од њих.

Роман Ејовин Ајви, захваљујући машти, сликовитости и снази приповедања, лако прераста невелики простор бајке, и призива у читаочево сећање давно записане речи Исидоре Секулић да је бајка мала орахова љуска у коју може да се сложи роман… Очарани страницама Снежног детета у преводу Дубравке Срећковић Дивковић, дуго нећете моћи да заспите, јер ћете будни сањати  пределе и лица лепше и нестварије него у било ком сну. Зато прочитајте књигу Ејовин Ајви. То је један од најдрагоценијих дарова којим можете обрадовати дете у самоме себи.

                             30. јул 2013. године                                                                                                                              Оливера Недељковић