Gabrijela-ZevinГабријела Зевин, америчка књижевница, објавила је до сада осам романа за одрасле и омладину. Њени романи преведени су на више од тридесет језика. Најновији роман Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, објављен 2014. године, био је преко четири месеца на листи најпродаванијих књига Њујорк Тајмса.

Пред вама се налази шармантан, духовит, романтичан и оптимистичан роман.

На малом острву Алис, живот Еј Џеј Фикрија се не одвија како треба. Жена му је недавно преминула, посао у његовој књижари и антикварници Острво књига никада није био лошији, поврх свега украден му је омиљени и веома скупоцени примерак првог издања Колриџевог Тамерлана. Једном речју, живот му се полако распада. Међутим, за Еј Џеј Фикрија промениће се све оне ноћи када у својој књижари и антикварници пронађе напуштену бебу са остављеном поруком.

Ауторка приказује како један догађај може да поврати жељу за животом и да га усмери у потпуно новом правцу, да умири старе ране и отвори нове могућности. Читава прича романа одвија се у књижари Острво књига. Диван чудесни свет испуњен необичним судбинама ликова смештен је у малој књижари. На леп начин ауторка приказује како књиге имају моћ да повежу људе. Ово није роман само о животима људи, већ и оптимистична прича о будућности књига и књижара.

Дирљива прича о љубави, губитку и враћању вере у живот.

Овај роман ће представљати право уживање за читање свим љубитељима књига и читања. Бројни изненадни обрти у књизи и односи између ликова неће вам дозволити да испустите књигу из руке док не дођете до краја.

 Тамара Јанковић