Recept-za-zivotНики Пелегрино, енглеска књижевница, објавила је до садa осам романа. Радња свих њених романа смештена је у јужну Италију и све приче говоре о пријатељству, породичним тајнама, страстима и храни. Аутори обично стварају идеализоване карактере и свет око њих, али не и Ники Пелегрино. Свет који она ствара није савршен, као ни људи у њему. Они су попут нас – понекад тужни, збуњени, траже пут до посла и боре се за праву љубав.

У наизменичним поглављима испричана је животна прича два главна женска лика – Алис и Бабете. Кроз њихове ликове Ники Пелегрино показује како је то бити жена, млада и стара.

Алис се налази на раскршћу. Током студија њен мир ремети провала у стан. Због трауме одлучује да се пресели у Лондон код другарице Лејле. Тамо коначно проналази посао који је испуњава, почиње да ради у ресторану као кувар. Време пролази и живот јој се претвара у колотечину. Другарица Лејла нуди јој да оду у вилу Роса њене мајке у Италији. Такву понуду Алис није могла одбити – савршено место за одмор али и за испробавање нових зачина и укуса.

Бабета је цео живот провела одржавајући врт у великој вили Роса на италијанској обали, заједно са својим мужем, како би прехранили породицу. Деца су сада одрасла и имају своје животе. Бабета и муж Нунцио, опет остају сами, а у вилу већ дуже време нико не долази.

Лето на медитеранској обали може да почне. Две различите жене сусрећу се у вили Роса. Упркос томе што Алис и Бабета не говоре истим језиком, одмах су откриле заједничку љубав према храни и кувању. У роману скоро па можете осетити мирис италијанске кухиње чији опис тако живописно даје Ники Пелегрино. То лето промениће живот свих ликова у роману. Нове љубави се рађају, али се и нека пријатељства распадају, коначни распелт десиће се тек кроз неколико година под истим италијанским небом.

Инспиративан и забаван роман је пред вама. Рецепт за живот би требало да буде једноставан, али да ли је увек тако?

                                                                                                       Тамара Јанковић