Mo-Jen---PromeneОвдашња читалачка публика је до сада имала прилику да упозна Мо Јена, добитника Нобелове награде за књижевност за 2012. годину, кроз епски роман Велика недра и широка бедра. Промена је његов други роман преведен на српски и представља осврт на период од четири деценије, од 1969. до 2009. године. Наратор је сам аутор, а прича коју приповеда је производ његових сећања, како оних која припадају далекој прошлости, тако и ових временски блискијих.

Мо Јен започиње причу на традиционалан начин, описом одабраних тренутака из детињства, људи који ће постати главни ликови романа и појава које су обележиле једну временску епоху у новијој историји Кине. Лу Венли, Хе Џиву и Мо Јен су другари из школе и први утисак који читалац стиче је да једино девојчица Лу Венли има добре изгледе за будућност. Двојица дечака бивају избачени из школе, самим тим и њихове шансе за било какав успех у животу постају незнатне. Међутим, како се околности мењају, тако и животни путеви ових младих људи попримају непредвидив карактер. Пратећи њихове личне успоне и падове, пажљивом читаоцу не промичу промене кроз које Кина пролази. Идеја овог романа и јесте да се кроз индивидуалне приче главних јунака сагледа шири контекст друштвено-политичких прилика у тој земљи.

Захваљујући својој сналажљивости, Хе Џиву успева да заради новац, самим тим и обезбеди себи угледно место у друштву, али оно што му не полази за руком је да освоји срце Лу Венли. Како време пролази она увиђа да је погрешила што није прихватила његову понуду, али тада је већ касно. Са друге стране, Мо Јен види своју једину прилику за напредак у војсци. Сан му је да постане писац, али са његовим оскудним образовањем, то изгледа немогуће. Ипак, након приступања војсци, Мо Јену се отварају многи путеви за додатно образовање и остварење књижевних амбиција.

Мо Јен пажљиво бира епизоде које ће описати, без уплива непотребних детаља, и на тај начин задовољава радозналост читалаца, али истовремено оставља простор за даље разматрање и процењивање поменутих ситуација. Промена је, пре свега, аутобиографски роман, поткован чврстим и упечатљивим сликама које веродостојно осликавају савремено кинеско друштво и управо у томе лежи његова највећа вредност.