price-iz-los-andjelesaРај Кудер се прославио као гитариста, певач, композитор, продуцент, а књига Приче из Лос Анђелеса га представља публици у новом светлу. Рођен је у Лос Анђелесу, граду чију аутентичност је упознао довољно да му посвети осам, наизглед неповезаних прича крими-жанра у оквиру кога се он најбоље сналази.

            У Причама из Лос Анђелеса у првом плану је радња, али у свакој од њих пажљиви читалац назире дух града четрдесетих и педесетих година прошлог века, када је он градио свој идентитет и традицију. Разноврсност ликова и необичност ситуација у којима се ти ликови задесе, преплитање култура, музичких жанрова и обичаја са свих страна света доприносе специфичности и квалитету ових, на прво читање, нехајно написаних прича. Нарација је једноставна, а јунаци су махом настали по узору на ликове који су заиста постојали – музичари, власници продавница оружја, кројачи, домаћице, приучени зубари и медицинске сестре, возачи трамваја, а све их спаја неки сумњиви догађај.

Његови јунаци су усамљени, од свих заборављени, изгубљени, али имају своје животе, а реалистичности прича доприносе непредвидиви заплети и расплети. То су људи које нико не примећује, али њихове приче су невероватне. У причи „Све у рок службе“ главни јунак је Френк, безлични службеник Белих страна коме се живот компликује и добија филмски сценарио. И сам воли да каже како је живот насумичан и недокучив. Реј Монталво, кројач из приче „Кога то само ти познајеш? “ преко свог заната упознаје музичаре који се баве различитим музичким жанровима и на тај начин нам веродостојно дочарава атмосферу Лос Анђелеса. Мистериозно убиство Алберта Салазара у причи „Живот је тек сан“ води читаоца у подземље овог калифорнијског града. Ал Мејфис приповеда најнеобичније доживљаје са Билом Типтоном у неизвесној причи „Убиј ме, por favor“. Морамо поменути и Еда, возача трамваја, из приче „Последња станица“ чији живот коренито мења последња вожња и тајанствена путница коју том приликом среће.

Рај Кудер се одлично сналази у улози писца. Вешто комбинује истините елементе из сећања са својим мислима и идејама. И сам каже да је писање ових прича постала његова омиљена забава јер има слободу да каже шта жели, а његови ликови ће учинити шта им он каже да чине. Ипак, ниједног тренутка читалац не сумња да сваки од тих јунака заиста постоји.