Untitled-2„Ретко који облик људског стваралаштва захтева тако темељно познавање деловања савременог човечанства као претпоставке сопственог рада у времену и простору у којем живимо, као што је енциклопедија. Стара и позната истина јесте да је готово немогуће створити нешто истонски ново и оригинално, без познавања традиције и свих оних питања и решења која су највећи умови постављали и решавали унутар одређених мисаоних и историјских координата. На трагу неумољивог времена које покушава да заборави, супротставили смо се речју на папиру, о делу и стваралаштву најуспешнијих појединаца Србије у првом издању енциклопедије Oxford’s Book Successful People of Serbia.

Сажимање људске мудрости, љубави, креативности, надарености, мисаоне баштине, духовне и стваралачке димензије појединца у једној књизи било је могуће кроз елементарно објашњење, непристрасно изношење чињеница те време и рад стручног тима уредника, асистената и самих учесника пројекта, којима овим путем захваљујем.

Бографска енциклопедија у Европи има традицију дужу од 150 година, но сами корени сежу све до првог века, када су животописи успешних личности служили као темељ научног рада, а прва таква издања настала су међу језикословцима александријског раздобља. Прво издање српске енциклопедије Oxford’s Book окупља биографије истакнутих особа Србије из подручја културе, науке, уметности, спорта, политике и свих подручја друштвеног деловања као и њихова оригинална дела кроз писану реч која одолева забораву.

Уредницима овог издања биће врло корисна сва конструктивна мишљења и предлози, како би наредно издање потпуно оправдало своју намену.

Пред вама је стваралачка слика, непоновљив облик искуства, у којој се стварност огледа и увек наново рађа“, записао је у Предговору ове култне публикације њен уредник Урошка Татомир који је са својим уредничким тимом (Јелена Богдановић, Јелена Стојковић, Јован Петровић, Милан Врачар и Зорица Михајловић) успео да оствари овај амбициозни издавачи подухват.

OXFORD’S BOOK : Successful People of Serbia : Biografska enciklopedija ličnosti u Srbiji od međunarodne, nacionalne i regionalne važnosti (Beograd : Oxford Book Media Solutions, 2016), абецедним редом на 414 страница сабира бројне знамените личности Србије XX и XXI века. Енциклопедија је рађена по принципу Who is Who лексикона који у Европи и Америци излазе као годишњаци у великим тиражима, тако да се без њих, у време развијене комуникације и одомаћене демократије, не може замислити јавни живот.

Свака одредница, сходно правилима референсне литературе, садржи унифицирана питања и одговоре: O[Occupation]/Занимање ; B[Born]/Рођен(а) ; P[Parents]/Родитељи ; GrA[Great ancertors]/ Значајни преци ; MS[Marital status]/ Брачни статус ; CH[Children]/ Деца ; Ca[Career]/ Каријера ; CO[Company ownewrship] / Власништво и сувласништво ; WаCW [Writings and creative works / Дела и стваралаштво ; Aw [Awards]/ Награде ; Me [Memberships]/ Чланство ; Ach[Achievementis]/ Достигнућа ; LS [Language skills]/ Језици ; H[Hobby]/ Хоби ; PMM [Personal magic moments/ Посебни значајни тренуци ; RoS[Reason of Success]/ Тајна успеха. Дакле, све личности су потпуно једнако третиране и по лексикографској обради података и по типографској презентацији одредница. Уз поједине одреднице приложене су и фотографијама у црно-белој техници.

У овом енциклопедијском несентименталном низу релевантних и изворно препознатљивих чињеница о истакнутим личностима јавног живота Србије, заслужено место припало је само једном Чачанину, проф. др Ђорђу Ђукићу. Био-библиографски податаци о др Ђукићу (стр. 105-107) преузети су из књиге Сабирник научног дела : библиографија Ђорђа Ђукића коју је приредила Милица Баковић, а објављена је 2015. године као 19. књига у едицији Завичајна библиографија / Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“). Издавачи те публикације су: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка и   Економски факултет, Центар за издавачку делатност из Београда. Цитираност ове чачанске публикације аутентичан је доказ да је Градска библиотека утемељивањем ове едиције трајно забележила и документовала референце о истакнутим личностима своје локалне средине који су креирали духовну и материјалну постојаност Срба.

OXFORD’S BOOK : Successful People of Serbia није намењен само ефикасној комуникацији међу савременицима, већ је и трајни документ времена и простора у коме је настао те је, попут Петровићевог Свезнања, Станојевићеве Народне енциклопедије : српско-хрватско-словеначке, књига са печатом бројних судбина.

Приредила

Милица Баковић