Кубанска списатељица Даина Ћавијано једна je од најплоднијих савремених аутора своје генерације. Њен стил писања нема готово никакве сличности ни са једним делом латиноамеричке или кубанске књижевности, а та оригиналност је постигнута вештим и усаглашеним комбиновањем реалистичних и на историјским чињеницама заснованих елемената са митологијом, парапсихологијом и мистиком.

Радња романа Острво вечних љубави се одиграва на више локација што додатно доприноси динамичности и сложености целокупне приче. Млада Кубанка, Сесилија, води усамљенички живот у Мајамију све до тренутка када упознаје тајанствену и необичну старицу Амалију у једном бару у „Малој Хавани“. Амалија отпочиње своју причу која обухвата и прати судбине три различите и наизглед неповезиве породичне лозе из Кине, Африке и Шпаније. Сесилијина занесеност старичином причом из прошлости враћа је на исто место, у локални бар, сваке вечери. Истовремено, њен новинарски позив намеће истраживање о проклетој кући која се јавља као привиђење по тачно утврђеном временском обрасцу, на датуме који су обележили кубанску историју.

Амалијина прва прича води читаоца у Кину и упознаје га са младим брачним паром који је принуђен да услед политичких немира напусти своје огњиште и отпочне нови живот у непознатој земљи. Куба постаје њихов нови дом, али веза са отаџбином наставља да живи кроз легенде о старим божанствима. Упоредо са овом причом приповеда се о девојци, Анхели, коју прати наследно проклетство, гоблин Мартин, чије присуство није занемарљиво јер нехајно провејава кроз цео роман. Каридад и Флоренсио, робови са афричког континента, описани су као несрећни јунаци чије су судбине биле предодређене тадашњим историјским околностима. Иако на тренутке увођење великог броја ликова делује као непотребно, њихово постојање је неопходно јер се на тај начин веродостојно осликава социјална различитост која је обликовала данашњу кубанску нацију. Даина је  овим романом показала изузетну умешност да повеже прошлост и садашњост кроз богатство осећања, живописних слика и имагинације.

Острво вечних љубави је преведено на двадесет пет светских језика и засигурно представља најчитанији кубански роман свих времена. Тајна толиког успеха лежи у његовој провокативности, мистичности и комплексности у чијој основи лежи љубав као покретач свега.

                                                         Тијана Мутавџић