Noc-u-SangajuНикол Монес је америчка књижевница, добитница је награде Џенет Хајдингер Кафка и Годишње награде Пацифичког северозапада. Ноћ у Шангају представља њен четврти роман. Будући да је осамнаест година провела у Кини, сви њени романи приповедају о овој земљи.
Ноћ у Шангају је пре свега историјски роман који садржи и љубавну причу која се темељи на истинитим догађајима током јапанске инвазије на овај град 1936. године. Начин на који ауторка пише ову причу, јасно нам ставља до знања да је њена љубав према највећем граду Кине врло јака и истинита.
Бурни догађаји у четвртој деценији двадесетог века потресају ово поднебље, а сам Шангај, представља град са највише догађаја у Азији. Хорде људи мигрирају ка њему како би пронашли посао. Истовремено то је златно доба шангајског ноћног живота, па тако у град стижу и амерички џез музичари, а међу њима и млади Афроамериканац, Томас Грин, како би се придружио џез оркестру. Ту се сусреће са Сунг Јуха, префињеном и образованом Кинескињом, која се због очевог коцкарског дуга налази у власништву Дуа Јуешенга, опасног криминалца. Након неколико случајних сусрета између Томаса и Сунг развија се блискост. Али како је Сунг робиња, она не сме показивати своје емоције, њихова забрањена љубав представља опасност за обоје. Поред забране и упркос немирима који владају градом, они ипак проналазе начин да буду заједно.
Изузетно занимљив за читање, роман Ноћ у Шангају наглашава животни стил и атмосферу за време јапанске окупације о коме се не зна пуно.Ауторка упечатљиво и речито описује напетост и сукоб између националиста и комуниста, развој шангајских банди, протеривање Јевреја из Немачке и њихов пут ка слободној луци, падање бомби, смрт на сваком кораку, јачање комуниста и на крају сам рат.
Прича о забрањеној љубави, смештена у позадини јапанске инвазије на Шангај, потпуно ће вас задивити својом страшћу, болом и одрицањем усред рата и крвопролића.

Тамара Јанковић