NiceДраган Јовановић, новинар, филозоф и писац рођен је 1947. године. Одрастао је у Београду где и завршава Девету београдску гимназију и Филозофски факултет. Дипломирао је на Кјеркегору и то га је како каже, као и Иву Андрића, судбоносно обележило. Своја прва три романа Јовановић је спалио док је његов први објављени роман „Житије Савино од Богумила монаха“ узнемирио не само Српску академију наука и уметности, већ и Српску православну цркву и Милошевићев ЦК СК Србије. Од 2011. године живи на Сувој планини где је подигао храм богу Виду, а већ четири године у његовом Видову одржавају се научни скупови који се баве предхришћанском историјом Срба, што је и опсесивна тема Јовановићеве литературе.

У свом најновијем, тринаестом по реду роману „Ниче из Гуче“ аутор нам приповеда о животу Младена Ђ. Протића (1873-1946), чувеног агронома, оснивача листа „Небеска сила“ и носиоцем Албанске споменице, који је након откривања „Бернске афере“, која се догодила за време Великог рата, потпуно искључен из друштвеног и политичког живота ондашње Србије. Младен Протић је у Првом светском рату учествовао као трећепозивац, након слома Србије повлачи се преко Албаније и доспева у Ницу одакле одлази у Берн где се запошљава у Српском црвеном крсту. Убрзо открива да се Црвени крст поткрада и то од стране Николе Пашића. Од тог момента почиње стардање Младена Протића који ће годинама узалуд покушавати да обавести јавност о „Бернској афери“. Протић, како пише Драган Јовановић, по налогу Пашића доспева у Женевску лудницу и ту ступа у контакт са организацијом „Тајна Србија“ чији представници, овом бунтовнику из Гуче, пар пута спашавају живот. Након Женеве Младен бива пребачен у психијатријску болницу у Стењевцу код Загреба одакле, по налогу краља Александра Карађорђевића, коначно бива пуштен кући. Међутим, иако се вратио у Гучу његово прогањање од стране Пашића не престаје, а временом долази у сокуб и са Српском православном црквом из које је на крају и изопштен.

 

Поред приче о Младену Протићу у свом роману аутор нас упознаје и са неким занимљивим детаљима из живота Немањића, краља Александра Карађорђевића, Николе Пашића и Јосипа Броза Тита. Овај веома интригантан и занимљив роман приказује нам сасвим другачију слику о Првом светском рату и учешћу појединаца у њему, као и једно друго виђење неких историјских догађаја попут Сарајевског атентата, Солунског процеса и атентата у Марсељу. Читајући роман имаћете прилику да сазнате као су, пред Други светски рат и у току његовог трајања, живели и размишљали Јунг, Хајдегер па и сам Хитлер, а уједно ћете и открити зашто је Младена Протића, и поред дијагнозе психичког поремећаја, свака власт ценила и уважавала.

                                                                                   Биљана Раичић