mala_knjizaraОву књигу треба да прочитају они који верују да се од читања постаје богат. Као и „изгубљени и они који их још воле“, како стоји у посвети ауторке Нине Георге. Књига је посвећена терапији приватног живота, служи за лечење „оболелог“ од бољки које лекари никада неће дијагностиковати као што су осећања која се јаве због љубави, или сазнања да пред собом немамо више читав живот да би пронашли своје место под сунцем.Препричан joш један роман о несрећној љубави може да завара, овај је корисно прочитати: главни јунак Жан Перду преправио је својим рукама и напунио књигама теретни брод.Његова „Књижевна апотека“ била је најбољи фармацеутски лек за она душевна стања за која нема лека.

“Књижевна апотека“ била је привезана за обалу Сене у Паризу, а Жан Перду је састављао лекове и одређивао дијагнозу према расположењу купаца и бољкама које је препознавао на њиховим лицима и у покретима. Желео је да лечи туђа осећања, јер је сам читаве две деценије боловао после прекида љубавне везе и лишио себе свих животних радости.

Манон је упознао у возу. Млада девојка путовала је из Провансе у Париз на студије, са њом је био у романтичној вези пет година. Она је имала момка коме се обећала, кога је волела. Жан је знаао за њеног вереника, Лик је слутио да Манон у Паризу није сама. Она није могла да се одрекне ниједне љубави, једино обе су је чиниле срећном. Ипак, када ју је болест натерала да изабере, Манон је отишла Лику Басету за кога се удала.Отишла је без поздрава, а потом послала писмо. Жан није био спреман да га отвори, није желео срцепарајућа оправдања, па је писмо бацио у фиоку, собу њихове љубави зазидао књигаама и у самоодбрани и гневу одустао од живота. Љубав и осећања закључао је дубоко у себе. После много година тешка срца срушио је зид и ослободио врата собе боје лаванде како би сто и столице поклонио жени коју је партнер увредио и оставио. Катрин је у фиоци стола нашла неотворено писмо и вратила га власнику. Када се одлучио да га отвори, чекала га је горка истина. Манон га није оставила зато што га није волела, напротив, отишла је из љубави. Имала је још неколико месеци живота, хтела је да га поштеди патње, али је после неколико недеља звала да дође и буде уз њу.

Жан само то није очекивао – у заблуди је лишио себе свега, а при том изневерио ону коју је волео. Све је урадио погрешно, повратка није било.Сазнање да је издао љубав свог живота, Жан је тешко подносио, одвезао је „Књижевну апотреку“ и кренуо воденим путевима ка Прованси да тражи гроб своје драге и искупљење. Ово ходочашће поново му је променило живот.

Како је Жан Перду преболео „рањено време“, сам себи после месеци преиспитивања опростио грех, прочистио своја осећања и излечен био спреман за нови почетак, уз друге ликове који су такође носили љубавне ожиљке, прочитајте у књизи Нине Георге. После „Мале књижаре у Паризу“ можда ћете бити мање изгубљени и наћи неког ко ће вас волети.

 

 

  1. јануар 2016.                                                                   Даница Оташевић