Сер Ахмед Салман Ружди је англоиндијски романописац и есејиста. До сада је написао једанаест романа – Гримус, Деца поноћи (за који је добио Букерову награду, а недавно и награду Најбоље од Букера), Срамота, Сатански стихови, Харун и море прича, Мавров последњи уздах, Земља под њеним ногама, Бес, Кловн Шалимар, Чаробница из Фиренце и Лука и Ватра живота. Његов препознатљиви књижевни стил критичаринајчешће називају магијиским реализмом. Како због својих књижевних достигнућа, тако и због бројних контроверзи и скандала који га прате, представља једног од најзначајнијих писаца 20. века.

Инспирацију за своја дела, Ружди проналази у индјској традицији, култури и митологији, али његов књижевни стил има снажно упориште у европској прози. Салман Ружди пише раскошним, ирационалним, хумористичким стилом препуним метафора. Својом изузетном приповедачком техником вешто преплиће перспективе посматрача, учесника у догађају и самог приповедача. Користи лајтмотиве градећи тако један потпуно нелинеаран, магичан свет у коме се преплићу реално и фантастично, трагично и комично. Његови ликови су снажно осмишљени, упечатљиви, трагикомични антихероји. У његовим делима преплићу се елементи бајке и политички ангажоване литературе.

Нова књига Салмана Руждија, Лука и Ватра живота пуна је маштовитости и чаробњаштва који су њеног аутора учиниле једним од најцењенијих приповедача нашег времена. Радња романа се одвија у истом чудесном свету који је први пут оживео у данас већ класичном Руждијевом делу Харун и море прича.
Рашид Калиф, легендарни приповедач из Каханија, пао је у дубок сан из кога га нико не може пробудити. Како би спречио да му отац „заувек заспи“, Харунов млађи брат, Лука, мора на пут у Чаробни свет да би тамо украо вечну Ватру живота. Лукина потрага је препуна невероватних бића, необичних савезништава и непремостивих препрека. Уз помоћ зачараних пратилаца, наш јунак савладава опасне ситуације једну за другом, пролази земљом неотесаних божанстава и стиже до саме Ватре. Ту се одлучује о његовој судбини, судбини његовог оца, али и целог Чаробног света…

                                                                                                  Марија Радуловић