Kruna“Ако живот има смисла, онда се све дешава с разлогом“.

А шта су разлози због којих животи двеју најбољих пријатељица Лори Ен и Мије, крећу путевима које описује роман “Круна“ Руфи Торп? Реч је о књижевном првенцу младе Американке, која са породицом живи у Вашингтону, а за који је инспирацију, по сопственим речима, нашла у књизи сумерске поезије о јунакињи Инани, “краљици неба и земље“.

Две вршњакиње, средњошколке, деведесетих година прошлог века у мирном калифорнијском градићу Корона дел Мар, проводе дане у провинцији, где су њихови родитељи нашли спас после финансијског слома. Мијина мајка, очух и два полубрата живели су на ивици кризе, пијанства и депресије, па се она трудила да очува какву такву породицу, а истовремено чезнула за бекством од њих. Тај несклад стварности и жеље за нечим новим и бољим, претворио ју је у прорачунату особу спремну на све, која стално размишља и планира сваки корак. Тако је “испланирала“ и свој први љубавни састанак, који се завршио у Центру за планирање породице, у болници где девојке плаћају данак неискуству, незнању и недостатку разговора са најближима. Но, супротно очекивању читаоца, страшно искуство је ојачава, она не пати, већ напротив, без гриже савести, сама себи чекићем ломи прст на нози, како би прикрила оно што јој се десило, и све јој иде боље но што и сама очекује. Завршава студије класичне књижевности, а годинама касније, у Истанбулу ће наћи љубав у свом колеги и сараднику Френклину, са којим заједно преводи сумерску поезију и у којој налази смисао.

Њена најбоља другарица Лори Ен, нежна, сензибилна, сазрева у идеалном породичном окружењу, без алкохола, у духовном изобиљу, уз музику оца рокера и поезију. Супротно очекивању, не стиже до студија, а срећа јој окреће леђа. Како се ређају њене недаће, које започињу губитком оца у саобраћајној несрећи, удајом за (по Мијином мишљењу), потпуно погрешног човека, рађањем болесног сина чији ће тегобни живот кратко потрајати, као и њен брак, Мија је убеђена да је судбина негде погрешила кад су њих две у питању. Било је очекивано да она буде кажњена за многе грешке, а не безгрешна Лори Ен, која срља и стиже на дно живота. Сплетом околности (или жељом да побегне од мучне реалности), постаје позната рок звезда, али и зависник од опијата, и Мија одједном схвата да нема одговоре на многа питања о њиховим животима. Која од њих је грешила, која је несебичније пружала подршку оној другој, и да ли је судбина имала везане очи или је ипак боље од Мије схватала сваки знак…? Не може да не воли своју другарицу, јер јој је сваки дан живота, од најранијег детињства проткан тим пријатељством, а опет није сигурна у исправност Лориних одлука… Да ли ауторка даје шансу овом ретком и необичном другарству, и којим ће правцима њихови животи наставити да теку, питања су на која читалац добија могуће одговоре на крају дела.

 Дубравка Илић