Александар Тешић је рођен у Чачку 1961. године. Већи део детињстава и младости провео је у иностранству. Живећи у Мексику, Француској и Египту имао је могућност да упозна различите народе, њихову културу и књижевност. Одувек се занимао за историју и митологију. Иако је почео да пише већ са дванаест година први роман „Ред змаја“ објављује тек 2008. године.Наредне године објављена је књига „Бездањ“, а последњи део, сада већ познате трилогије „Косингас“, „Смртовање“ штампан је 2010. године. Потом су, као непланирана трилогија, уследили романи о Милошу Обилићу – „Змај и ждрал“ (2012)  и „Копље светог Георгија“ (2013). Александар Тешић живи у Београду и ради као преводилац на РТС-у.

 У роману „Змај и ждрал“ упоредо теку две приче – о рођењу и детињству змајевитог јунака Милоша Обилића и последњој деценији владавине Душана Силног. Аутор приповеда и о дворским интригама и сплеткама које су довеле до цареве насилне смрти. Распад српског царства под вођством Уроша Нејаког  описан је у књизи „Копље светог Георгија“. Други део будуће трилогије о Милошу Обилићу такође прати и Милошево стасавање у јунака као и судбину појединих значајних историјских личности (Војислава Војиновића, царице Јелене, браће Мрњавчевића…). Кроз ову епску причу упознајемо данас већ заборављене српске витезове заточнике који су временом стекли  славу и ван Србије. Турци су их називали делије, а Пољацима су били инспирација за оснивање хусарске коњице

.У оба романа о Милошу Обилићу наилазимо на различите  старе богове, који се залажу за своје одабране смртнике и који својим поступцима утичу на историју света. Главни сукоб се одиграва између словенске богиње Мокош (бабе Драгушле) и монголске богиње земље Итуген, којој у једном моменту помаже и Фреја, представница германског божанства. У овом вишевековном, а можда и вишемиленијумском, сукобу Итуген жели повратак Монголског царства. Да би спровела своју намеру она припрема монголског владара Тамерлана да освоји свет, а Селџуке користи како би ослабиле европске народе. Међутим на путу јој се испречила Мокош, Срби и цар Душан. Ове године биће објављен роман „Витез заточник“, завршни део трилогије, у коме ће се наставити прича о средњовековној Србији, последњим годинама Милошевог живота и сукобу Срба и Турака  у бици на Косову.

 Биљана Раичић