Salman-Ruzdi---Klovn-SalimaСалман Ружди, један од најбољих и најпопуларнијих писаца данашњице, аутор је и романа “Кловн Шалимар”, који има за тему политички однос Индије и Пакистана, попут романа “Деца поноћи” – његовог најпознатијег дела.

Свако од пет поглавља носи име једног јунака (“Индија”, “Буњи”, “Макс”, “Кловн Шалимар”, “Кашмира”) који је уједно и носилац фабуле, а историјски сукоб се сагледава кроз призму малих, обичних људи. Поглавља се допуњују и читалац постепено добија увид у радњу. Аутор нас води кроз узбудљиву причу с елементима трилера, кроз потрагу за мотивима једног убиства, које би могло да буде и политички мотивисано. Зашто је Макса Офулса убио његов шофер Шалимар у Лос Анђелесу, питање је на које треба да се добије одговор до краја романа, док писац „води“ читаоца кроз компликовану предисторију тог злочина.

Офулс је био амерички амбасадор у Индији, био је ожењен женом из Кашмира и ћерка му се зове Индија. И убица, чије је име Номан Шер Номан, али је добио надимак Кловн Шалимар је из Кашмира, али је муслиман. Њихови путеви се укрштају када је Шалимар добио посао у Делхију као лични шофер амбасадорове породице и затим са њом одлази у САД где бива увучен у свет муслиманских терориста.

Салман Ружди у “Кловну Шалимару” убедљиво говори о актуелним конфликтима нашег доба, жестоко критикује индијску, пакистанску и америчку политику. Описи ратних страдања дати су као антитеза рајском месту на земљи – Кашмиру, где су људи различитих вероисповести некада живели у слози. Преломне тачке, ноћ Шалимаровог рођења и дан Буњиног одласка у Делхи, представљене су као јасна граница старог и новог времена.

                                                      Марија Радуловић