Хавијер Моро, Индијска принцеза, Алнари , 2009.

Анита Делгадо, млада Шпањолка из Малаге, удала се 1906. за осамнаест година старијег махараџу Џагадита Синга, владара једне од бројних индијских држава Капуртале.Играчица фламенка, њен узбудљив сусрет  са Индијом и бајковит живот на двору махараџе, постали су протомодел фантастичне приче о „индијској принцези“, коју је 2005.године овековечио Хавијер Моро. Роман је доживео велики успех у Шпанији,а преведен је на више од 12 језика. Преплитању Истока и Запада који се тако разликују и истовремено тако привлаче попут мушкарца и жене, као да су два лица једног истог света, Хавијер Моро вратио се и 2008.године  књигом „Црвени сари“која  тка узбудљиву причу о Соњи Ганди и Нехруу.

Махараџа Џагадит Синг, већ ожењен и отац четири сина, заљубљује се у седамнаестогодишњу Аниту и предузима све да је опчини и „малу Шпањолку“ придобије за пету супругу. Иако космополита, широког образовања, говори енглески и француски језик и чест је гост краљевских дворова у Европи, махараџа се чврсто придржава и традиције своје земље, обичаја и строге поделе између слојева и каста. У своје краљевство је пренео многе европске културне вредности, али се није одрекао, религије, ни многоженства и бирања снаха својим синовима.

Анита Делгадо потиче из сиромашне породице и пре одласка у Индију по махараџиној вољи научила је многе манире високог друштва: француски и енглески језик, бонтон, да јаше, игра тенис. У Капуртали чекала су је два света, западњачки који јој је у родној Шпанији био недоступан, богатство и раскош о коме није могла ни да сања, али и бојкот махараџиних жена, строге поделе, благостање и беда, званично неприхватање Енглеза који су почетком 20.века управљали Индијом и подржавали лојалне, најчешће бахате, принчеве чије место и моћ је одређивао простор којим су владали.

Своју пету супругу махараџа није затворио у зенану (харем), већ  је за њу изградио  и опремио двор налик на Јелисејску палату, обасуо је златом и дијамантима и свуда је водио као редак и вредан експонат који је изазивао завист код других махараџа.Анита живи животом принцеза из „ Хиљаду и једне ноћи“:  рађа сина, са махараџом путује по Европи и Америци, миљеница је источњачког света мушкараца. За време Првог светског рата  владар Капуртале организује помоћ у људству које се бори на тлу Француске и даје велике прилоге савезницима, а Анита стиже на фронт, бодри и лечи, путује с краја на крај света.

Али,  ту почиње прича о великој љубави и издаји: све усамљенија принцеза се  заљубљује у  пасторка  и  после скоро двадесет година мора да напусти Индију коју је заволела више од праве домовине. Умире 1962.године у Малаги  са сликама махараџе који ју је учинио принцезом и до краја био џентламен, и Карановом, својом једином великом љубави.

Даница Оташевић