Dva-brataРоман Два брата бразилског писца Милтона Хатума (1950), објављен је 2000. године у Бразилу и одмах је овенчан престижним наградама. Хатум је један од најпризнатијих писаца у Бразилу, а на српски језик је 2009. године преведен и његов најуспешнији роман Сирочад Елдорада.

Радња романа води читаоце кроз живописне предела Амазоније, луку Манаус,  велеград Сао Паоло и  на изузетно снажан начин осликава бразилску културну и друштвену историју двадесетог века.  У Манаусу се одиграва породична историја либанских досељеника, која се протеже кроз читав двадесети век. У средишту приче су отресита и непоколебљива мајка Зејна,  њен муж трговац Халим, и деца амбициозни Јакуб и  ништа мање прорачуната Ранија, која одрастају у сенци мајчине борбе да задржи сина Омара у свом окружењу. Омар представља неодговорно и безобзирно дете, које израста у обесног и распусног младог човека, који не ради и дружи се са лицима сумњиве прошлости и занимања. Уз мајчину подршку, Омар постаје син везан само за кућу и мајку, гражећи од осталих укућана  да се потпуно посвете његовим  прохтевима.  Овакав став посесивне мајке и неодлучног оца, који не може да стане на пут пропасти сина и да се супростави жени, доводи до гнева другог брата, близанца Јакуба, који огорчено напушта кућу и одлази да  би почео нови живот на другом крају државе.

Борба близанаца за мајчину безусловну љубав, доводи до разарања породице. Остале личности у  овој кући су изузетно важне за разумевање догађаја и односа између два брата. Ту ће читаоци упознати и сироче Домингас која постаје робиња и мајка приповедача Наела, који нас води на очаравајуће путовање пределима Амазоније. Наел приповеда из перспективе признатог али не и законски признатог унука, који жарко жели да му Јакуб буде отац, док мајка скрива породичну тајну. Темперамент народа, природне лепоте, културна историја земље, прожимају сваки сегмент његовог приповедања, док нам осветљава неки други Бразил и један свет који нисмо имали прилике да упознамо.