devojka_koja_je_spasla_kralИз досада виђеног постаје очигледно да су две основне специјалности Јунаса Јунасона дугачки наслови и бритка, хумором обојена форма. Његов првенац Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао, преведен је на 35 језика и продат у преко 3 милиона примерака широм света, а друго ауторово дело Девојка која је спасла краља Шведске, крупним корацима покушава да стигне свог претходника.

Јунас Јунасон рођен је у породици возача амбулантних кола и медицинске сестре у јужној Шведској 1961. године. Студирао је Шведски и Шпански, радио као новинар и уредник новина и таблоида, да би 1996. године основао сопствену медијски кућу. Након извесних здравствених тегоба, 2003. године, продаје компанију и повлачи се из посла, да би 2009. године објавио свој првенац Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао, а 2014. године и роман Девојка која је спасла краља Шведске.

Пред Вама је је авантуристичка прича о далекосежним, чак и глобалним последицама које могу имати потези само једне особе. У овом конкретном роману та особа девојчица Номбеко, рођена у сиромашном граду Совету у предграђу Јоханесбурга. Номбеко је расла без оца, уз мајку која је читаве дане проводила под дејством наркотика, без школе и икаквих изгледа за стицање образовања и са истим толиким изгледима да доживи пунолетство. Ипак, она није била обично неписмено црно дете, она је била натпросечно интелигентно црно дете које је умело да рачуна. Та особина, необична за место у коме је дошла на свет, отворила јој је другачији пут. Од чистача јавних тоалета она крчи себи пут до положаја главног саветника на челу једног од највећих тајних пројеката у свету. Прича је инспирисана јужноафричким подухватом развоја 6 нуклеарних ракета 1980, које су 1994 расформиране. Аутор прати судбину измишљене седме ракете о којој Номбеко зна превише и због које јој је живот у опасности. Судбина планете стављена је у руке црне девојчице из сиромашног Совета. На свом путу спашавања сопствене главе она се сусреће са читавом галеријом ексцентрика: три несмотрене сестре Кинескиње са богатим искуством у тровању паса, јужноафричким нуклеарним инжињером алкохоличаром, близанцима који су званично једна особа, бароницом која гаји кромпир, шведским краљем и премијером…

Књига ће Вас насмејати, тражити од Вас да је читате у даху и изненадити Вас једноставним током мисли и јасноћом сликања сцена које су у њој ређају.