cuvari-tajne  Бранко Чанковић

 ЧУВАРИ ТАЈНЕ ОБРЕНОВИЋА

 Лагуна, 2015.

 Када је на свој двадесет други рођендан, спарног мајског дана 1920. године, одлучила да одбије ватрено удварање младог учитеља Ристе Капларевића, и тако му се освети за грешку, за коју ће много касније сазнати да је није ни било, Ужичанка Љубица Илић није могла знати да је тако изабрала тежак пут којим ће је живот наредне шездесет три године водити. Рођендански поклон младој девојци, пуној жеље за другачијим животом од оног који је имала у кројачкој породици, и у којој је, уместо школовања за учитељицу, морала и сама да се лати маказа и „сингерице“ у мемљивој очевој радњи, био је судбоносан. Да би се осветила веренику Ристи, проводи прву љубавну ноћ, пуну страсти и магновења, са официром Краљеве војске Лазаром Вулевићем. Када је сазнала да она ту ноћ не може заборавити тако лако, као што је њен изабраник учинио, креће за њим, да га нађе и спаси себе и породицу срамоте. Борба да стекне мужа, а њено дете очево презиме, прва је у низу најтежих које ће водити у животу са мало задовољства и лагодности.

Тако аутор Бранко Чанковић јунаке свог, трећег по реду, романа „Чувари тајне Обреновића“ смешта у временски контекст тешких историјских догађаја пред и за време Другог светског рата, у мучне дане који су уследили по његовом завршетку, а на Балкану где је, како изгледа, проклетство историје најтеже.

У свему томе, Љубица ће платити превисоку цену своје негдашње одлуке, јер ће грађански рат и несрећне српске поделе од њеног несуђеног вереника Капларевића створити високог партизанског официра и моћника нове државе, а од њеног мужа Лазара најближег сарадника генерала Душана Симовића, а потом и Драже Михаиловића.

Упоредо са њиховим преплетеним причама, читалац прати и мистерију пакета који је из Француске стигао генералу Симовићу, а који је он у хаотичним данима Aприлског рата 1941. предао официру Лазару Вулевићу на чување. Какву ће судбину имати „пакет у браон папиру“, како ће мењати судбине оних који су га чували, и да ли је и колико близу истине оно што се у њему налази, сазнајемо са последњих страница дела, које се чита у једном даху.

Дубравка Илић