Необичан живот главног јунака романа Времепловчева жена, савремене ауторке америчког порекла, Одри Нифенегер, већ шест година интригира читалачку публику широм света. Својим најновијим делом Близнакиње са Хајгејта, књижевница, иначе водич на најпознатијем лондонском гробљу Хајгејт, поново позива читаоце на дружење са  чудним  јунацима на ивици реалности.

Наиме, близнакиње Елсперт Ноблин и Еди Ноблин Пул, већ четврт века једину везу одржавају писмима, која, из неког чудног разлога Еди крије од свог мужа Џека. Они са своје две кћери, близнакињама Валентином и Џулијом, живе у Америци. Нажалост, Елсперт умире у Лондону, где је и живела са својим љубавником Робертом, који је историчар гробља. Она опоруком, стан у Лондону оставља својим сестричинама, али да га користе под чудним  условима. Тренутак када писмо од Елспертиног адвоката стиже породици Пул, мења њихове животе, заувек. Иако и не слуте какви догађаји им се примичу вртоглавом брзином,  Еди осећа необјашњив (или можда само њој јасан) страх, зато што њене двадесетпетогодишње кћери одлазе у Лондон и усељавају се у теткин стан. Уз њих је и Роберт, чија улога у њиховим животима ни њима није јасна, али и он сам, осим патње за Елспертом, полако осећа све већу наклоност ка Валентини.  

Можда због близине гробља, са којим се граничи зграда у којој сви станују, или због истраживања историје Хајгејта, што је и тема Робертове докторске дисертације коју пише, или из неког другог, наизглед ничим објашњивог разлога, њихови животи се компликују.

Да ли необјашњиве појаве стварно постоје, или људска свест не може да прихвати губитак драгих особа…? Да ли реална наука може да објасни емотивне и духовне везе између најближих сродника, или њена немоћ отвара простор чудима… и да ли она ипак постоје?

Одри Нифенегер нас још једном виртуозно води ивицом реалног света, својом  изузетном причом, коју свакако морамо прочитати.

                                                                Дубравка Илић