БЕКСТВО ИЗ ЛОГОРА 14, Дерета, 2013

Bekstvo-iz-logoraКњига „Бекство из логора 14“ је истинита прича о  судбини Шина Донг-Хјака, јединог човека који је успео да побегне из севернокорејског логора означеног бројем 14, која никога неће оставити равнодушним. У каквом то свету живимо, како је могуће да свевидеће око моћних сила које машу демократијом и људским правима, не реагује на страдања и  злостављањa  недоличнa и животињама,  деце, жена и мушкараца  од династије Ким Ил Сунг и њихових слугу. Држава-логор постоји наочиглед целога света, институција и бројних бораца за слободу који годинама ћуте. Шин је само један од срећника који је успео да побегне из загрљаја смрти и преживи. Живот ван логора није му донео срећу, већ ново мучење, депресију, ноћне море, снове ужаса и лешева  преко којих је дошао до слободе. Побегао је физички из логора, али не и психички. Морао је да научи како од животиње да постане човек, што није лако.

Логор 14 у Северној Кореји постоји већ 53 године, два пута дуже од Стаљинових гулага. Један је од многих у овој држави-затвору. Шин Донг-Хајк је у њему рођен, то му је био дом и цео свет за који је знао. Шинов отац је доведен у логор да испашта казну због бекства  свог брата. Зашто је „награђен“ да се ожени и има децу, о чему су други одлучивали, није познато. Старији брат рођен је 1974. а Шин 1982.године. Чишћење крви због греха ближњих вршено је  свакодневно радом и ропским животом у жици, глађу која се претворила у борбу за опстанак, кроз  шта су осуђене да прођу чак три генерације, а искупљење и мале привилегије добијале су се потказивањем других. Потказивање је било услов опстанка, живота. Шинова прича управо се темељи на потказивању   свих и свега од  када зна за себе, које се завршава цинкарењем мајке и брата према којима није осећао ништа сем да угрошавају њега, да ће му тај чин  омогућити посуду бистре супе и мало милости код „учитеља“. Погубљење је Шиново прво сећање, а борба за  било шта што се да појести и утолити глад, једини циљ. За емоције, сузе, радост, реч „хвала“,  Шин ће чути тек када после 23 године успе да побеге из логора и преко Кине стигне у Јужну Кореју,  а потом у Америку.

Књига о трагедији тридесетогодишњег Шина је преведена на 19 језика, постала је одмах светски бестселер. То је добро за књигу, али шта је са хиљаду других затвореника и жртава три генерације династије Ким? Шиново бекство расветљава све тајне најреспективнијег тоталитарног режима, али свет је остао слеп и глув. Без обзира да ли прочитали „Бекство из логора 14“ или не, од истине се не може побећи, јер смо сви сведоци и – саучесници.

Ипак, књигу треба прочитати. Можда ћемо постати бољи и осетљивији за људе око нас и њихове патње.

                                                                                    Даница Оташевић