Немири одрастања Хајата Шаха, младог Американца, пореклом из Пакистана, покушај да личи на припаднике своје генерације у Средњој Америци осамдесетих година двадесетог века, и да при том остане веран ономе што проповеда света муслиманска књига, окосница је дебитантског романа Ајада Актара. Иако литерарни првенац, Амерички дервиш је дело које Актару, дипломираном драматургу, глумцу и режисеру,  доноси и ласкаву титулу “новог“ Халеда Хосеинија.

Савремену причу о животу муслиманске породице у Америци, за коју и сам аутор наговештава да садржи аутобиографске елементе, прича млади Хајат Шах. На самом почетку, суочени смо са његовим кршењем забране узимања хране од свињског меса и очекивања драматичних последица, које ипак нису уследиле. Чињеница да пролази некажњено за такав грех, за који га родитељи, мајка посебно, уче да је раван најстрашнијем злочину, доводи у сумњу његово беспоговорно поштовање светих муслиманских правила. Како време пролази, његов свакодневни живот постаје компликованији и дешавањима, али и искушењима, која је све теже објаснити и беспоговорно прихватати прописане забране. Одговоре на питања зашто се нешто сме или не сме, не добија од родитеља, уз чије свакодневно неслагање одраста. 

У исто време, на другом крају света, у Пакистану, одакле потиче и породица Шах, дешава се нешто што ће у потпуности изменити њихов живот. Најбоља другарица госпође Шах, Мина, прелепа муслиманка, удаје се за непознатог човека, како и писана и неписана источњачка правила налажу, по жељи родитеља, без сопствене воље и  могућности да одлучује о свом животу. Када је после неиздрживих вербалних и физичких повреда свекрва и супруг избаце из куће, а одмах по рођењу сина, њихов адвокат посети и уручи јој документ о разводу и обавести је да ће јој узети сина када напуни седам година, она са дечаком бежи  у Америку, и ужива у гостопримству Шахових. Управо њен долазак и боравак у кући, откриће Хајату неочекиване лепоте, и довешће га у нерешив проблем – починиће грех, чије последице нико не може да предвиди, али ни да потврди да их је баш он изазвао. Кајање и покушај да умири савест, помоћи ће му да, кроз тешка и горка сазнања, створи сопствени врховни животни принцип, који изражава у последњој реченици  романа.

                                                                    Дубравка Илић