Марта Ривера де ла Круз, Човек који је измишљао приче, Дерета, 2010

Марта Ривера де ла Круз (1970) ступа на шпанску књижевну сцену 1996. године романом Избеглица,  а за роман Као да двадесет година није ништа добија награду Удружења књижевника Севиље. Последњи написани роман Време чуда из 2006. добио је награду Планета, најпрестижнију, у оквиру шпанског говорног подручја.

Роман Човек који је измишљао приче написан је 2000. године али националну славу стиче тек шест година касније, захваљујући популарности ауторкиног романа Време чуда. Лајнус Даф је професионални фалсификатор туђих живота и прошлости богатих племића који се стиде порекла своје имовине. Радећи у Енглеској, Даф за тридесет година успева да заради велики новац пре негошто се упути на своје чудесно путовање у Америку и Кубу. Галерија ликова који пролазе кроз роман је фасцинантно описана – од припростих сељака до угледне господе, преко експлоатисане радне снаге на Куби до пребогатих власника плантажа дувана. Свима је Дафова помоћ неопходна да искупе грехе које су починили стичући богатство. Захваљујући ретком таленту и несвакидашњој убедљивости у стварању лажних биографија Даф успева да не науди никоме, већ његове лажи утичу на побољшање живота појединих личности, нарочито сиромашних Шпанаца у Галисији,који посредством богаташа са Кубе добијају своју школу, лабараторију и темеље модерног образовања.

Радња обухвата период од 1888. до 1912. године а Марта Ривера де ла Круз нас зналачки води кроз друштвену и културну историју Енглеске, Америке, Кубе и Шпаније. Описи хладног Лондона, монденског Њујорка, сунцем умивене Кубе и сиромашне Галисије остављају снажне и незаборавне утиске на читаоца.  Иако је у основи романа лаж као средство богаћења, ауторкин стил и тон приповедања не чине од већине личности негативне јунаке. Овде су маштарије и фантазије у служби добра,  управо зато што се  уз њихову помоћ пажљиво формира прича и циљеви који се њом постижу.

Душица Брковић