У сусрет јубилеју 175 година библиотечке традиције у Чачку, који ће бити обележен 10. марта,  у наредним данима Библиотека покреће времеплов и открива вам шта се то читало у првим деценијама делања чачанске Читаонице.

Чачак је била варош која је по попису из 1844. имала 305 кућа и 948 душа и до које су књиге ретко и споро стизале, упркос томе виђенији житељи су 1848. године, у складу са актуелним друштвеним тренутком у земљи, основали Дружство Читања Србско-Славенскиј Новина.

Прекиди у његовом раду, у периоду од 1848. до 1872. године, били су чести као и промене назива и локација.

Данас вас водимо у 1869. годину и представљамо вам вредно штиво које је тадашњи министар просвете поклонио и започео богату традицију даривања књига Библиотеци.

„Наука о васпитањуˮ Димитрија Матића (т. 3, 1868) прва је поклоњена књига обновљеној Читаоници 1869. године. Обнову читаоница у Србији иницирао је Матић 1868. као тадашњи министар просвете, упутивши дописе свим окружним начелницима са захтевом да известе о стању читаоница на свом подручју. Када је одговорено да ће у Чачку бити обновљен рад Читаонице, који је „из непознатих разлогаˮ престао око 1864. године, Матић је Читаоници на дар послао своју најновију књигу.

Требало би имати у виду да је у години када је министар Матић објавио трећу књигу „Науке о васпитањуˮ, у Чачку је на сваких 100 писмених људи било девет чланова Читаонице.

У наредној причи из времеплова застаћемо у 1875. годину и открити вам тадашња читалачка интересовања из дома смисла и књиге.