Početna

Digitalizacija audio-video gradje

Film o procesu digitalizacije i digitalne zaštite audio-vizuelne građe u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku. Film je prikazan na VIII stručnom skupu "Biblionet", koji je održan u Novom Sadu 5-6. juna 2014. Autor i scenarista Bogdan Trifunović, naracija i montaža Ljubiša Ćirković, kamera Mirko Drmanac. Produkcija Centar za digitalizaciju, Gradska biblioteka Čačak, 2014.

05.08.2014. 08:58

Promotivni video NBS o digitalizaciji

Fondacija Narodne biblioteke Srbije započela je projekat „DIGITALNE BIBLIOTEKE -- EDUKACIJA" pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije. Povodom realizacije projekta snimljen je promotivni video o procesu digitalizacije. Video ima za cilj da predstavi proces digitalizacije, a namenjeno je zaposlenima u kulturi kao i budućim mladim stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Komentari (0) 05.02.2014. 10:20

Future Library 2013

Thanks to agile and innovative people from the Future Library, second Future Library 2013 http://2013.futurelibrary.gr/ un-conference was organized in Athens, 9-10 December 2013. It was pleasure to be with more than 400 librarians and specialists from everywhere around Europe (mostly from Greece, of course), who shared their ideas, experiences, innovations and inspirations. I was fortunate to be part of it, thanks to generous grant from the Europeana Awareness project, both as a spectator and speaker. My short presentation, titled So, your library wants to do digital preservation?!" speaks about some obstacles in our long term process in the Public Library Cacak during digitization of audiovisual archives of local media houses.

At the end, I want to congratulate people from the Future Library, organizers, volunteers, all the people I met, for this great event and new ideas presented there.

11.12.2013. 09:26

Keep Europe’s culture open to everyone online - support Europeana

Keep Europe’s culture open to everyone online - sign the petition in support of Europeana.

Petition by iPetitions

We ask for your support in the budget discussions about Europe’s digital infrastructure. Europeana, an EU flagship and global leader in its field, must be funded through the Telecom Guidelines of the Connecting Europe Facility, the proposed funding mechanism. Europeana works with galleries, libraries, archives and museums in every European country to make knowledge and culture available online. We connect everyone in Europe with their shared history and heritage – 27 million books, pictures, films and recordings so far. Together, we’re pioneering new ways to engage people in culture through websites, apps, software and social media, through sharing our expertise, business models and code, and through services for education and tourism. Europe needs our innovation – there’s faster progress in the digital sector than most other areas of the economy. Supporting Europeana is supporting Europe. Europe can’t afford to lose a service that is both good for people and good for the economy. See our blog for more reasons to protect Europeana’s funding.

04.07.2013. 07:40

EIFL upitnik o emigraciji u SAD

Značajan deo naučnih, kulturnih i društvenih informacija iz tranzicionih ili zemalja u razvoju mogao bi da bude od važnosti istraživačima i korisnicima širom sveta, ako bi takve informacije bile lako dostupne. Organizacija EIFL dobila je sredstva od strane Alfred Sloan fondacije (Alfred Sloan Foundation) da sprovede upitnik o građi u bibliotekama zemalja koje su članice EIFL, koja bi bila zanimljiva imigrantskim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, i/ili istraživačima u svetu. Uz konsultacije sa Digitalnom javnom bibliotekom Amerike (Digital Public Library of America – DPLA, http://dp.la/), tema imigracije stavljena je u poseban fokus ovog upitnika. Tokom 19. i 20. veka talasi emigranata iz Evrope i Azije došli su u SAD iz različitih razloga (kao što su religijski progoni, politička opresija, ekonomski faktori), tražeći bolju život. U Africi, lokalni živalj su kao robove prevozili preko Atlantika mnogo vekova.

Sa ovim upitnikom nastojimo da identifikujemo sadržaj koji bi omogućio imigrantima, njihovim porodicama, i istraživačima da razumeju motive i okolnosti u kojima se emigriranje dešavalo, da sprovode istorijska, lična, naučna i genealoška istraživanja, kao i da osvetle živote svojih predaka u to vreme.

Na primer, Europeana, evropska digitalna biblioteka, napravila je izložbu o iseljavanju iz Evrope u SAD: http://exhibitions.europeana.eu/exhibits/show/europe-america-en. Ta izložba primer je kako biti kreativan oko ovakve teme.

Istovremeno, upitnikom želimo da identifikujemo i druge zbirke koje ustanove poseduju, a da su od međunarodnog značaja. Pitanja o takvim zbirkama slede nakon pitanja o emigraciji. U slučaju da neka ustanova nema zbirki o emigraciji, ona bi trebala da odgovori na pitanja o tim drugim zbirkama.

Upitnik se bavi osnovnim informacijama o zbirkama koje su organizacije već digitalizovale, kao i o onim zbirkama koje se mogu digitalizovati. Ukoliko smo u mogućnosti da identifikujemo zanimljiv sadržaj, EIFL će biti pozvan da predloži pun projekat fininsiranja digitalizacije zbirki ili unapređenja metapodataka radi bolje vidljivosti zbirki i digitalnog sadržaja. U slučaju da do toga dođe, EIFL će biti u mogućnosti da materijalno podrži vaše aktivnosti na polju digitalizacije, uz napomenu da ustanove zadržavaju digitalnu građu i pripadajuća autorska i srodna prava.

U slučaju da imate bilo kakva pitanja obratite se koordinatoru projekta za Srbiju, Bogdanu Trifunoviću na btrifunovic [et] gmail.com, ili Moniki Elbert (Monika Elbert) iz EIFL na monika.elbert [et] eifl.net

Link do upitnika: https://www.surveymonkey.com/s/BFZJNX5

Upitnik je na internetu dostupan do 31. jula 2013.

26.06.2013. 13:51

<< Prva < Prethodna [1 / 25] Sledeća > Poslednja >>